euPrevent Assessment Tool

Deze vragenlijst wordt automatisch opgeslagen tijdens het invullen. Schrijf onderstaande code op zodat u op elk moment, ook op een ander apparaat, verder kunt gaan met invullen.

F2B52

Geachte heer/mevrouw,

Deze korte handleiding helpt u om het optimale resultaat uit het instrument te halen.

Wat u vooraf moet weten:

Het doel van dit instrument is inzicht krijgen in het (preventie-)beleid van uw organisaite rondom het thema dat u gekozen heeft. U beantwoord vragen over:

  • Uw lokale (preventie-)beleid,
  • Uw samenwerking op regionaal niveau,
  • Uw samenwerking op euregionaal niveau.

Dit instrument is een zelf-capaciteitanalyse. Dit betekent:

ZELF: het is een hulpmiddel om inzicht te krijgen in het beleid van uw organisatie. Voor een optimaal resultaat, dient u uw onderwerp vooraf helder te definiëren. De vragen helpen u om de veelheid aan aspecten in ogenschouw te nemen en uw capaciteit betreffende uw onderwerp vanuit lokaal, regionaal en euregionaal oogpunt in één overzicht te bundelen. Wat u invult, komt in het rapport. U creëert met dit instrument een overzichtsrapport dat u vervolgens kunt gebruiken om uw beleid te verbeteren.

CAPACITEITSANALYSE: Het instrument is gebaseerd op het kader voor capaciteitsanalyse (framework for capacity assessment) van de UNDP (United Nations Development Program). Er zijn drie stappen:

  • Er wordt een capaciteitsanalyse uitgevoerd om de huidige situatie in kaart te brengen. (Waar staat u nu?)
  • Als dit helder is, wordt gevraagd naar de gewenste capaciteit. (Waar wilt u heen?)
  • Vervolgens kunnen doelen voor capaciteitsgroei geformuleerd worden. Door hieraan te werken stijgt het capaciteitsniveau.

Het invullen van dit instrument is stap 1: U brengt uw huidige capaciteit in kaart. Vervolgens kunt u per onderdeel kijken naar gewenste capaciteit en eventueel doelen stellen.

Het kader van de UNDP stelt dat doelen op individueel niveau, organisatie niveau of op maatschappelijk niveau geformuleerd worden. In dit instrument wordt enkel gekeken naar de ontwikkeling op organisatie niveau.

Tijdens het invullen:

Er worden 3 typen vragen gesteld:

Open vragen:
  • We raden u aan bij een Ja/Nee vraag ook een toelichting te geven. In de toelichting kunt u een voorbeeld geven van het beleid. Of u kunt de reden noemen van het niet uitvoeren van bepaald beleid. Voeg eventuele plannen voor de toekomst toe.
  • Als er gevraagd wordt naar uitwisseling van informatie met andere organisaties, geef dan ook aan hoe vaak dit gemiddeld plaatsvindt, bijvoorbeeld maandelijks, halfjaarlijks, jaarlijks, etc. Geef ook aan met welke organisaties of welke soort organisaties u contact hebt.
Schaalvragen:

Elke schaal loopt van 1 tot en met 5, van laag naar hoog (bijvoorbeeld van helemaal niet tot helemaal wel, of van heel weinig tot heel veel). Licht uw antwoord zoveel mogelijk toe met voorbeelden waaruit blijkt waarom u het cijfer hebt gekozen.

Dubbele-schaalvragen over de regio en de euregio:

U dient een score voor uw (binnenlandse) regio en een score voor uw euregionale regio in te vullen. Onder uw (binnenlandse) regio verstaan wij een regio op NUTS 3 niveau, bijvoorbeeld Provincie Limburg. Onder uw euregio verstaan we de regio waartoe u behoort vanuit euregionaal perspectief, bijvoorbeeld de Euregio Maas-Rijn. Dit kan ook een grensoverschrijdende samenwerking met een buurland zijn zonder dat dit in een euregio is samengevoegd. We raden u aan om vooraf duidelijk te bepalen wat voor u onder 'regio' en onder 'euregio' valt in deze capaciteitsanalyse.

U bepaalt zelf hoe uitgebreid u de vragen wilt beantwoorden. Als u de resultaten achteraf wilt gebruiken in overleg met anderen (intern of extern) is het aan te raden uw antwoorden toe te lichten.

Het invullen van de vragenlijst duurt minimaal 20 minuten. Als u ervoor kiest de vragen heel uitgebreid te beantwoorden, duurt het uiteraard langer. U kunt de vragenlijst tussentijds pauzeren en op een later tijdstip hervatten.

Veel succes met het invullen.